Er du også Træt af Det Kedelige Udvalg af Nye Biler?

Første gang man køber sig en bil, så er det næsten lige meget, hvilken model det er. Som ny bilist er man bare ellevild efter endelig at få sig en bil, som man kan kalde helt sin egen. Det er primært det helt lavpraktiske, der betyder noget her: at man har et køretøj, som kan transportere én lige derhen, hvor man gerne vil være. Når man er tilpas ung, så er det at eje en bil også et status-symbol i sig selv: det behøver ikke at være en fancy eller dyr sportsvogn for at man gør sig bemærket. Den første bil er altså ganske simpel at købe: her er prisen ofte den primære faktor, og der er masser af ældre brugte biler at vælge imellem, der er til at betale.

Den næste bil man køber er typisk lidt kedelig, men utroligt praktisk. De færreste udskifter deres første bil før det bliver nødvendigt. Måske er den gamle bil ved at falde fra hinanden, og man leder derfor efter en god og stabil bil, som vil kunne holde i mange år. Måske har man stiftet familie, og ønsker derfor at skifte til en bil, der har bedre plads til barnesæde og lignende. Det kan også være man har fået sig et job det kræver at man køre rigtigt meget, og man derfor leder efter en bil, der er mere behagelig at køre i, og kan køre længere på literen. Uanset den konkrete årsag, så er valget altså typisk af praktisk natur: den gamle bil dækker ikke ens nye behov på optimal vis, og det er derfor tid til at skifte. Den anden bil er altså også ret ligetil at købe: stort set alle bilforhandlere prioriterer at have de mest praktiske og populære modeller til rådighed, da det er dem, der har den bredeste appeal. Man kan altså bare møde op hos bilforhandleren, fortælle sælgeren om ens praktiske behov, og så blive ledt direkte hen til den bilmodel der gør det bedst.

Den tredje bil er dog lidt noget andet. Når det er tid til at udskifte den anden bil, så er man typisk langt mere fri til at vælge noget, der behager én. De praktiske behov er blevet simplere og mere forudsigelige: man lever et mere stabilt liv, end man gjorde i de unge år. Samtidig er ens økonomi typisk også blevet betydeligt stærkere, og man behøver derfor ikke at begrænse sig på samme måde. Nu kan man altså bruge tid på at lede efter en bil, som ikke bare er praktisk, men også er lækker. Noget der tiltaler én på et æstetisk plan. Den tredje bil er dog svær at finde hos bilforhandlerne. Danmarks befolkning er relativt lille, og det betyder at bilforhandlerne ikke ser meget fidus i, at købe en masse eksotiske biler hjem. Det er ganske enkelt for risikabelt: enten tager de lang tid at sælge, og ellers bliver de aldrig solgt. Leder du efter en ny bil, så vil du altså stort set kun finde de ?kedelige? biler, der primært er praktiske. Det er der mange, der bliver skuffede over.

Men løsningen er faktisk ganske simpel: lad være med at købe en ny bil. Markedet for brugt biler i Danmark er kæmpe stort, og har helt naturligt langt flere bilmodeller at vælge imellem, end markedet for nye biler har. Ved at købe din tredje bil brugt giver du altså dig selv langt flere valgmuligheder, og kan derfor få en mere spændende bil, end hvis du insisterede på at købe en bil fra ny.