Reparation af Forruden ? Hvornår Kan det Lade Sig Gøre?

Skader på forruden er ofte noget, der kan give den typisk bilejer en masse bekymringer. Først og fremmest er det et problem, der kræver øjeblikkelig handling, da det er yderst farligt at køre med et stenslag eller en revne. At ignorere problemet er simpelthen ikke en mulighed. Derefter er der omkostningsfaktoren – forruder er dyre. Men ser man tingene fra den lyse side, så er reparation af stenslag en ret almindelig service i dag, og en bred vifte af stenslag og revner kan behandles og restaureres relativt nemt.

 

Reparation er kun en mulighed for lamineret bilglas

Det første du bør vide er, at der er to typer bilglas: lamineret og hærdet. Det kan kun lade sig gøre at reparere den laminerede type. Lamineret glas anvendes i alle forruder, og består af to glasplader, med et lag plast mellem dem. Det er konstrueret til at modstå ekstrem kraft, forbliver sprængsikkert selv i alvorlige ulykker og øger den samlede strukturelle styrke af din bil. Den anden type bilglas er det meget billigere hærdede glas. Denne type bilglas bruges kun til side- og bagruder, og når den er revnet, skåret, eller beskadiget på nogen måde, skal den udskiftes. Hvis du har køb brugt Mercedes, kan du typisk godt regne med, at alle ruder er lavet af lamineret glas. En billigere bil har typisk været nødt til at bruge hærdet glas i alt andet end forrduen, for at holde prisen nede.

 

Reparation af Lamineret Glas

Det er ikke ualmindeligt for en forrude at få stenslag eller ridser. Alt fra snavs, små sten og selv dine isskraber kan ske at beskadige din rude. Men hvis du har bemærket et stenslag, eller en revne, der er max 10-15 cm lang, er der god chance for, at den kan repareres. Du kan finde en bilglas tekniker, uddannet specielt til dette job, i næsten alle større byer i dag. Og selvom reparation af bilruder ikke er en eksakt videnskab, så vil din forrude være så god som ny efter reparationen. Hvis du virkelig kniber øjnene sammen og omhyggelig undersøger hele ruden, kan du måske få øje på noget uklarhed eller urenheder, men dette påvirker ikke din kørsel eller styrken af din forrude.

 

Det er vigtigt at vide, at det ikke er alle revner der kan repareres. Når du tager din bil til en professionel bilrude-ekspert, vil han undersøge størrelsen og omfanget af skaden og anbefale det rette handlingsforløb. I princippet kan en revne behandles, så længe den ikke har kompromitteret rudens strukturelle integritet. Hvis revnen er usædvanlig lang, eller placeret rundt i kanterne, kan den ikke repareres. Du skal lade en uddannet tekniker tage beslutningen om hvorvidt det kan lade sig gøre eller ej. Mens de fleste professionelle forrude selskaber altid først vil overveje muligheden for reparation, så er din sikkerhed deres første prioritet.

 

Hurtig handling kan redde din forrude

Husk altid på, at jo hurtigere du får din bil hen til eksperten, desto større er chancen for, at en reparation kan klare problemet. Hvis du udskyder at få gjort noget ved stenslaget eller revnen, vil problemet kun blive større. Eksperterne anbefaler, at du dækker stenslaget det med tydeligt tape, så snart du opdager at der er brud på forruden. Dette vil holde snavs ude. Find derefter bilglas-ekspert i området og tag kontakt med det samme.